Svenske aner

Birgittes svenske aner tager udgangspunkt i hendes farmor Klara Elvira Jerling. Klara “fulgte årstallet”, idet hun var født 4.juli 1900 i København. Hun var altså selv dansker, men havde rent svenske forældre.

Forældrene blev aldrig gift, men faderen var med til dåben og gav sin tilladelse til at barnet måtte bære hans usædvanlige efternavn Jerling.

Begge sider af familien var skræddere, morfaderen skræddermester i København, mens faderen vendte tilbage til Sverige igen – efter kun få år i Danmark.

I Sverige kommer vi i 3 grene til

  • det lille landsogn Bräkne-Hoby i Blekinge, bl.a. bebyggelsen Store Silpinge, hvor faderen Johan Gottfrid Jerling kom fra,
  • Skåne, Østra Torp sogn, hvor morfaderen Jöns Månsson kom fra,
  • og ind i de dybe svenske skove i nærheden af …. tja, ingenting! Mormoderen Carolina Andersson kom fra Holsljunga sogn i Elfsborg Län, 100 km sydøst for Göteborg.

De tre nævnte personer er uafhængigt af hinanden udvandret fra Sverige og har fundet til København.

Forskningen her startede med stor hjælp fra en fantastisk velvillig slægtsforsker, der altid hjælper danskere i gang i Sverige. Derefter må man købe et abonnement til adgang til kirkebøger – men man kan nå meget på en måneds prøveabonnement! Og den svenske registrering af husförhör giver mange informationer til en slægtsforsker.

Tilbage til Klara: Hun voksede op, var pige i huset i København i de unge år, fik en kontoruddannelse, og fik sin søn Mogens i 1925. Klara nåede nogle år efter at blive gift med ingeniør Sigurd Bartholdy, der efterlod sig en lille slægtsbog – hvis nogen skulle være interesserede.

Senere blev det til et par børnebørn. Klara sørgede for at give dem nogen kulturel indsigt i kunst og teater…. Og hun nåede at fejre sin 100 års fødselsdag!

For at studere de svenske aner, start ved at klikke her: Klara’s svenske aner

Bjørn / Aug.2010.