Farfars mor

Min farfars mor hed Johanne Marie Jensen. Hun er et godt eksempel på vandringen fra land til by i sidste århundrede.

Historien om hende er historien om den stærke kvinde fra Hornsherred, der forsatte forretning og opdragelsen af 6 børn efter mandens tidlige død.

Johanne Marie Jensen

Johanne Marie Jensen var datter af Husmand Niels Jensen og hustru Birthe Marie Olsdatter i Kyndby i 1865. Hun havde 6 søskende, og hele familien bagud var fra landet i Hornsherred – den halvø, der stikker op i fjorden mellem Roskilde og Holbæk. Et typisk liv der ville være at komme ud og tjene fra konfirmationsalderen. Hun boede ikke hjemme da hun var 15 år. Nye tider var på vej, mange fra landet flyttede ind til byen – således også Johanne og et par søskende – ifølge familietraditionen 17 år gammel sammen med en søster, til København. Vi finder hende  i 1885 som tjenestepige hos skomager Niels Christensen og familie (kone og 5 børn) på Frederiksborgsgade 44 forhus, 1.sal th.

Hun mødte en landsoldat, som hun blev gift med: Hun bliver i 1892 gift med Ludvig Alfred Marcher i Skt. Johannes kirke i København. Forlovere var Ludvig’s stedfar og en bror til Johanne.

De fik sammen 6 børn, der alle blev voksne : (Albert) Theodor fra 1892, Emmy (Johanne) i 1894, Ludvig (Alfred) (III) fra 1896, min farfar  Kai (Johannes) Marcher i 1898, Herman (Svend Ove) i 1900, og en efternøler i Villy født 1904. De fleste er døbt i Skt. Johannes sogn, København. I FT1930 står angivet at hun har haft 1 barn mere, dødt eller dødfødt – der har ikke været erindring i familien om dette.

 

Marcher 6 søskende som voksne

De 6 børn som voksne engang i 1920’erne. 

 

Johanne boede hele sit voksenliv i København. Specielt Sankt Hansgade 15, st., hvor Ludvig startede en jernhandler og detailhandler 1898. Det var hvad vi i dag kalder en marskandiserforretning. Johanne førte forretningen videre, ihvertfald til 1930.

Vi har flere fotos af forretningen i Sankt Hansgade 15, taget efter hans død. Bygningen findes ikke mere.

 

Marskandiserbutik Sct Hansgade

Johanne og datteren Emmy ved forretningen – datering ikke sikker, måske 1920’erne.

 

Johanne boede også i Murergade 13, 3 i 1920erne…. Med flere af børnene.

Ludvig var arbejdsmand i 1892, samt jernhandler og detailhandler i Sankt Hansgade 15, st. , i hvertfald fra 1898 til 1909. De var glade for at tage på Bakken og en tur i skoven om søndagen sammen med børnene. Hendes mand Ludvig døde allerede i 1909, bare 38 år gammel – Johanne har været 44 år da.

Som enke førte Johanne marskandiserforretningen videre i mange år – og fik bragt hele børneflokken godt i vej. Det må have været hårde tider, men familien har ikke berettet meget om det…. Fotos, der er bevaret, viser en noget slidt kvinde med øjne der lyser af stærk vilje.

Sønnen Theodor fik hende med i en afholdsloge, hvor hun kom igennem mere end tyve år. Manden Ludvig havde muligvis haft et stort alkohol-forbrug, derfor logen.

 

 

Hun anskaffede sig en cykel – vistnok en væltepeter – efter hun var fyldt 50 år, og blev kendt for at køre lange ture.

Johanne Marie Jensen døde i en høj alder, i 1959 i De Gamles By i København. Blev begravet på Bispebjerg Kirkegård.