Faldt Adolph af cyklen og døde?

 

 

Foto af Adolph E Frederiksen

 

Min mormor Agnes havde mange søskende – den ene var Adolph Emil Frederiksen, som døde ung – blot 23 år gammel i sommeren 1935.

 

Min moster, hans niece Lis, var på sommerferie i området som en lille pige, da han døde. Hun fortalte at efter sigende faldt Adolph af cyklen, mens han lavede noget akrobatik, brækkede halsen og døde. Muligvis hos søsteren Ida, der havde forsamlingshuset i Tolstrup, og hvor Adolph kom meget.

Han døde ihvertfald ung, men i kirkebogen står intet om årsagen (opslag 231 i KB1925-1935). Han nåede ikke at få børn, men var vist forlovet da han døde. Han var skomagersvend i Orup, Roholte sogn.

Avis omtale har jeg ikke kunnet finde.

Men for nylig har jeg lokaliseret en dødsattest her:  https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?epid=17205423#317108,64986640 – der er to sider, bagsiden er mest interessant.   

Den nævner at han er død ved Ulykkestilfælde. Har en lille overfladisk hudafskrabning i nakkeregionen, og er død af kraniebrud. Han er synet af kredslæge Kringelbach og politifuldmægtigen i Vordingborg.

Der er ikke foretaget obduktion. Død kl. 23:15.

” Indlagt på Vordingborg Sygehus i moribund Tilstand ca 1 time før Døden. Styrtet baglæns af cyklen under ekvilibristiske øvelser på denne. Afdøde var rask og ædruelig. “

 

 Adolph

Uddrag af dødsattesten for Adolph – om dødsårsagen

 

Det er sket en lørdag aften 13.juli 1935 – mit gæt er ved 21-tiden, hvor det stadig har været lyst – måske ved et forsamlingshus eller lignende skulle han vise evner på en cykel og imponere pigerne lidt… Tolstrup forsamlingshus findes i øvrigt stadig :  Tolstrup forsamlingshus

Adolph er så åbenbart faldet og har slået hovedet i jorden og fået et fatalt kraniebrud og sikkert en indre blødning. Kommet på det lokale sygehus og død en times tid efter.

Så familietraditionen er korrekt, pånær han ikke brækkede halsen, men fik kraniebrud. En trist skæbne!

Bjørn / Dec.2017