Tysk forskning i Pflüger

Her kommer forhåbentlig på et tidspunkt mange oplysninger om Johan Volkman Pflüger fra Tyskland. Hans fødsel er fundet af en ihærdig og dygtig tysk slægtsforsker med familiemæssig tilknytning til Flyger slægten, der venligt har stillet foto fra kirkebogen til rådighed.

Hvordan søger man i Tyskland?

Det er ikke så nemt som i Danmark, for mange arkivalier er ikke samlet centralt, og da slet ikke digitaliseret. De er ikke bearbejdet af f.eks. mormonerne, der jo har afskrevet nøgleoplysninger fra størstedelen af de danske kirkebøger. Vore danske kirkebøger er stort set komplet affotograferet og søgbare hjemmefra før 1925. Alt dette tager en dansk slægtsforsker i dag som en selvfølge – men det er jo resultatet af et enormt arbejde!

Som eksempel, hvis man skal finde en fødsel omkring 1750 i landsbyen Immenrode, så skal man ….. først finde ud af, hvor kirkebogen befinder sig i dag – det kan være på et lokalt eller regionalt kirkekontor.

En grundig “googling” må til for at finde det rigtige…. På siden om Sydhartzens kirkekreds kan man finde oplysninger om kirke institutionen i området, og så kan man søge på landsbyen, finder hurtigt Immenrode, og vupti kan man se i …. “kirkearkivet og aneforskning” under “kirkebøger” , og finde et Bind 1 der bl.a. omhandler dåb for perioden 1671 til 1765 – og så må man tage turen til arkivet i byen Niedergebra, hvis man vil søge i de originale kilder! Ikke helt nemt – men ikke umuligt!

Johan Volckmann Pflügers dåb

Her ses en dåbsoptegnelse fra Immenrode Kirkebog 1661 – 1764, under Døbte 1754 ( Getaufte ):

J V Pflügers dåb

Teksten lyder direkte transkriberet…. N.3 den 3ten Septembr ward Ludwig Pflügers Frau mit einem Sohn entbund und derselbe den 5ten getauft Testes. Volckmann Kuntze Anna Elisabeth aus Heßerode Nomen. Johann Volckmann uxor. Mar. Cath. Schnepper(n)

eller frit oversat:

Døbte 1754, nummer 3: Den 3. September nedkom Ludwig Pflüger’s hustru med en Søn, og den samme blev døbt den 5.(September).

Dåbsvidner: Volckmann Kuntze. Anna Elisabeth fra Hesserode.

(Barnets) Navn : Johann Volckmann (Pflüger)

Hustru: Margretha Catharina Schnepper.

Johan Volkman Pflüger’s dåb sker altså ganske få dage efter hans fødsel. Hesserode er en landsby 6 km øst for Immenrode.

Der står ikke hustru ved andre dåb i kirkebogen – linien ser ud til at være tilføjet senere.

Det kan måske skyldes at præsten ikke kunne huske hendes navn – kan ske at de er tilflyttere, og det er også årsagen til der kun er to dåbsvidner?

– Bjørn/Okt.2010