Jerling

Johan Gottfrid Jerling – hvorfor og hvordan kom han til at hedde Jerling ?

Jerling er et meget usædvanligt efternavn i Sverige og Danmark. Min kones bedstemor – ”oldemor Klara” i daglig tale var døbt Jerling, og der er vist ikke andre i Danmark med navnet!

Johan Gottfried er født 5.maj 1875 i Bräkne-Hoby sogn, i Blekinge i Sverige. Hans forældre er Mattis Nilsson og Elin Carlsdotter i St. Silpinge. Så han hed vel oprindelig Mattison.

Det pudsige er at Johan indtil han er 10 år gammel (i husförhörslängd’er) ikke bærer tilnavnet Jerling, men det gør han derefter. Årsagen er ukendt, der synes ikke at være andre i familien med dette tilnavn, hans søskende bærer det ikke. Navnet er meget sjældent, og det er ikke klart hvor han skulle have fundet det….jeg kan end ikke finde andre, han kunne være adopteret af – så han må have tilkøbt det?!

Han har haft det officielt, da han bliver udvist af Danmark i 1903 figurerer han som Jerling i både danske og svenske kilder. Hans svenske familie havde i mange år ikke kontakt med ham – fik det igen i 1935, da han var på lungesanatorium. Og ved hans død i 1962, i skifteregisteret i Malmø er registreret en Johan Gottfried Jerling, som er forhenværende skrædder. Han blev begravet hjemme i fødesognet, i sin fars grav! 

Og hans gravsten findes endnu – og er pænt holdt! Den anden person på gravstenen er faderen.

 Gravsten i Bräkne-Hoby